Ważne jest wiedza ludzi na temat witamin i ich odpowiedniej ilości. Instytucje naukowe ustalają rekomendowane wielkości dobowe spożycie witamin, które są odpowiednie dla zdrowia. Liczby te różnią się w zależności od wieku, płci i niektórych innych czynników, tak więc spożycie witamin dla zdrowej żywności dla młodej kobiety będzie inne niż u mężczyzny po siedemdziesiątce.
Porcje dobowego konsumowania witamin na pewnych towarach spożywczych są zawarte na etykiecie. Taka wzmianka jest pomocna w utrzymaniu poprawnego. Informacje o wartościach odżywczych są niejednokrotnie prezentowane jako procent zalecanego dobowego konsumowania każdej witaminy oraz minerału.
Jest także dużo elementów, które dana osoba może chcieć zredukować w swojej diecie. Znowu, określenie wartości odżywczej pewnych produktów spożywczych może pomóc zobaczyć jak dużo jest takowych komponentów.
Bardzo dużo osób nie ma zachowanych odpowiednich stanów witamin w organizmie, co wynika z kolei nieprawidłowej diety. Najlepszym źródłem witamin są produkty naturalne, owoce, warzywa, ale także i mięso. Witaminy w produktach naturalnych są też najlepiej przyjmowane przez organizm. Jednak w przypadku niedoborów witamin albo intensywnego trybu egzystowania wielce pomocne mogą okazać się suplementy witaminowe. Mogą to być różne multiwitaminy jak i specyfiki jednowitaminowe.
Dieta powinna być jak najbardziej kompletna. Nie należy rezygnować się z żadnych składników żywnościowych – chyba że stoją za tym kwestie medyczne. Naturalnie ważne są proporcje.